Basisscholen en Kinderopvang blijven dicht. Er was een kleine hoop dat de Kinderopvang en Basisscholen wellicht eerder open konden gaan, maar er is vandaag naar buiten gekomen dat dit helaas niet mogelijk is vanwege het aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg. Dit betekent dat de Kinderopvang niet eerder open zal gaan dan […]

Basisscholen en Kinderopvang blijven dicht.

Er was een kleine hoop dat de Kinderopvang en Basisscholen wellicht eerder open konden gaan, maar er is vandaag naar buiten gekomen dat dit helaas niet mogelijk is vanwege het aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg. Dit betekent dat de Kinderopvang niet eerder open zal gaan dan 17 januari 2021. Daarnaast moeten voortaan ook kinderen onder de 12 jaar worden getest als zij klachten hebben.

De Basisscholen en Kinderopvang blijven dicht, maar de Gastouderopvang blijft echter wel toegankelijke voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen.

Dat heeft het kabinet 31 december 2020 besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De Tweede Kamer had gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang een week eerder fysiek open konden, maar daarvoor is helaas geen ruimte.

Afstandsonderwijs

Het eerder genomen besluit blijft daarom staan: de scholen en kinderopvang blijven dicht tot en met ten minste 17 januari, behalve voor noodopvang. Scholen geven in de periode na de kerstvakantie afstandsonderwijs. Rond 12 januari vindt een heroverweging plaats van de geldende maatregelen, op basis van de situatie van dat moment.

Zorg

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): ,,Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven. Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het Coronavirus.”

Noodopvang

Staatssecretaris Bas van ’t Wout: “We hebben vandaag helaas moeten besluiten dat de kinderopvang niet eerder open kan. Dat is erg jammer. In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor alle thuiswerkende ouders. Voor ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen blijft de noodopvang open.”

Besluitvorming

Er is nog veel onbekend over de zogenoemde Britse variant van het Coronavirus. Het OMT doet daar onderzoek naar en dat betrekt het kabinet bij de besluitvorming rond 12 januari. Ook adviseert het OMT om kinderen onder de 12 jaar te laten testen bij klachten. Daar maakt het kabinet volgende week meer over bekend. Daarnaast verkent het kabinet of aanvullende maatregelen in het onderwijs nodig zijn.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl

Hierbij geven we nog een aantal tips voor de Gastouderopvang om de verspreiding van het Corona-virus te minimaliseren/voorkomen:

  1. Zorg voor goede en regelmatige ventilatie;
  2. Zorg voor goede Handhygiëne door kinderen vaker en regelmatig de handen te laten wassen. Let op: Bij voorkeur geen desinfectiemiddelen aan jonge kinderen geven;
  3. Hanteer een deurbeleid (ouders halen/en brengen de kinderen op bij de deur);
  4. Zorg voor gevarieerde en gezonde voeding (veel fruit, groenten en vezelrijk);.
  5. Raadpleeg de actuele beslisboom op onze website;

Op 12 januari maakt het OMT en het kabinet bekend of mogelijke versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Tot die tijd blij Basisscholen en Kinderopvang dicht, tot ten minste 17 januari 2021.

Opmerkingen (6)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.