2022 hét jaar van de Coronababyboom 2022 hét jaar van de Coronababyboom. In tien jaar tijd zijn er niet zoveel baby’s geboren als nu. Misschien heb je het al gemerkt aan het aantal aanmeldingen in de Gastouderopvang of in jouw eigen omgeving. Vorig jaar werden in Nederland bijna 179.000 baby’s geboren. Dat is een toename […]

2022 hét jaar van de Coronababyboom

2022 hét jaar van de Coronababyboom. In tien jaar tijd zijn er niet zoveel baby’s geboren als nu. Misschien heb je het al gemerkt aan het aantal aanmeldingen in de Gastouderopvang of in jouw eigen omgeving. Vorig jaar werden in Nederland bijna 179.000 baby’s geboren. Dat is een toename van zo’n 6 procent ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste aantal geboortes sinds 2011. Dit biedt enorm veel kansen voor jou als gastouder. Maar ook voor u als ouder biedt de Gastouderopvang heel veel mogelijkheden. Lees daarom snel verder.

Het CBS, die deze cijfers heeft gepubliceerd, heeft de oorzaken van de geboortegolf niet onderzocht, maar vermoedt dat het te maken heeft met de coronamaatregelen. Daardoor zaten Nederlanders veel thuis en vonden ze het vermoedelijk een goed moment om aan kinderen te beginnen.

Het is hét ideale moment om gastouder te worden. Lees hier waarom jij je als gastouder juist nu moet aanmelden en lees hier de 10 redenen om als gastouder aan de slag te gaan. Heb je geen diploma maar wil je wel graag als gastouder aan de slag gaan, lees hier dan verder.

Einde aan ontwikkeling van steeds later moeder worden

Socioloog Tanja Traag van het CBS liet eerder weten dat het statistiekbureau had verwacht dat de geboortes pas in 2023 en 2024 zouden gaan oplopen. Onderzoekers schatten in dat dan een einde zou komen aan de ontwikkeling dat vrouwen steeds later moeder worden. Volgens Traag lijkt het erop dat deze ontwikkeling vroeger is ingezet vanwege corona.

Combi werk en gezin makkelijker in coronatijd

De oorzaken van het hoge geboortecijfer zijn niet onderzocht, maar er zijn wel vermoedens. Zo is het praktischer geworden om werk te combineren met privé nu Nederlanders zo veel thuiswerken. Door de contactbeperkende maatregelen zijn Nederlanders zich misschien ook meer gaan richten op hun gezin.

Meeste Brabanders geboren

Het was vorig jaar in alle provincies te merken dat er meer kinderen werden geboren, maar er kwamen vooral meer Brabanders ter wereld: het aantal geboorten in Noord-Brabant steeg met bijna 9 procent vergeleken met 2020. Ook Friesland en Limburg noteerden stijgingen van meer dan 7 procent. In driekwart van de gemeenten werden vorig jaar meer baby’s geboren dan in 2020. Van de twintig grootste gemeenten vallen vooral Brabantse gemeenten op. Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven noteerden allemaal een stijging van tien procent of meer.

Beste ouders, lees hier waarom u voor een gastouder kiest.

Personeelstekort

De babyboom is wellicht ietwat onhandig getimed van de kersverse ouders, gezien het enorme huidige personeelstekort in de gehele kinderopvangbranche.  Daarbij komt ook nog dat het nieuwe kabinet voornemens is om de kinderopvang bijna gratis te maken, waardoor er nog een grotere stijging verwacht wordt in het aantal opvanguren van ouders.

Er worden momenteel veel maatregelen genomen om nieuw personeel te vinden én personeel te behouden in de kinderopvangbranche. Lees in dit artikel wat kinderopvangorganisaties zélf doen aan het personeelstekort >>

Wil je graag als gastouder aan de slag maar wil jij je graag eerst goed oriënteren. Speciaal voor jou hebben we de Gastouderformule ontwikkeld.  Alles wat je altijd al wilde weten over gastouder worden staat in dit E-book: De Gastouderformule. Met dit E-book is het gastouderschap binnen jouw handbereik. De Gastouderformule is bijzonder omdat we alle vragen die in de loop der jaren dóór gastouders zijn gesteld nu vóór gastouders op papier zijn gezet. Download hem nu.

2022 is hét jaar van de Coronababyboom

Bron: Kinderopvangtotaal.nl;