13 x de leukste vakantie-uitjes met kinderen Met de vakantie voor de deur hoeven jullie je i.i.g. niet te vervelen met deze 13 x de leukste vakantie-uitjes met kinderen. Spring in de auto of op de fiets voor een van deze leuke vakantie-uitjes met kinderen, of maak er thuis een speciale dag van. 1. Kabouters […]

13 x de leukste vakantie-uitjes met kinderen

Met de vakantie voor de deur hoeven jullie je i.i.g. niet te vervelen met deze 13 x de leukste vakantie-uitjes met kinderen. Spring in de auto of op de fiets voor een van deze leuke vakantie-uitjes met kinderen, of maak er thuis een speciale dag van.

1. Kabouters zoeken

Een boswandeling is altijd een goed idee, of het nu lente, herfst of zomer is. Je kunt natuurlijk gewoon samen een stuk gaan wandelen, maar het kan nóg leuker. Zo vind je op verschillende plekken in Nederland kabouterpaden. Dit zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. De opdracht: met een puntmuts op zoeken naar kabouters en kaboutersporen in het bos. Bij elke kabouter die je kind tegenkomt, hoort een opdracht waarbij hij iets leert over het bos en alle bewoners. Bij sommige kabouterpaden worden de wangen van jonge deelnemers geschminkt en krijg je een knapzak mee met iets lekkers en spullen om de kabouterspeurtocht nog leuker te maken, zoals een spiegeltje (kijk eens door de spiegel naar alle bomen boven je).

Er zijn door het hele land verschillende paden van allerlei afstanden. Hier vind je alle paden.

2. Blotevoetenpaden

Nog eentje in de categorie bos, maar hiervoor mag je je wandelschoenen thuislaten, of beter gezegd: dat móét op een blotevoetenpad. Verspreid over het land vind je deze paden, die zijn aangelegd om bezoekers meer in contact te laten komen met de natuur. Want zonder sokken en schoenen voel je op deze paden alles wat de Nederlandse natuur te bieden heeft: kriebelende grassprieten, glibberige modder en zacht zand. Goed nieuws voor onderzoekende peuters en kleuters die wel van vies worden houden! Je vindt de blotevoetenpaden in verschillende natuurgebieden.

Tip: neem een handdoek en een flesje water mee. Bij de meeste paden kun je je voeten na afloop afspoelen, maar voor de zekerheid kun je beter zelf wat water meenemen.

3. Laat je leiden door kleur

Geen zin om een speurtocht uit te zetten? Laat je kinderen een kleur verzinnen waar zij zich door moeten laten leiden. Kiezen ze bijvoorbeeld blauw? Dan bepaald deze kleur hun route. Eens kijken in hoeveel tijd zij weer terug naar huis kunnen. Wordt het halverwege moeilijk? Dan mogen ze een andere kleur kiezen om de weg terug naar huis te vervolgen.

4. Let’s lunch

Voor peuters en kleuters hoeft het niet per se zo hoogdravend. Waar je ze gegarandeerd blij mee maakt? Met een picknick. Samen met jou op een kleed in het park of gewoon in de achtertuin. Uiteraard met veel lekkers.

5. Dagje timmeren

Heb je een kleine Bob de Bouwer in huis? Laat hem dan een dag losgaan in een bouwspeeltuin. Bij Bouwspeeltuin Maeterlinck in Rotterdam kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd een eigen hut ontwerpen en (met hulp) in elkaar timmeren. Uitgetimmerd? Dan kan je kind zich uitleven op de skelterbaan en de speeltoestellen.

Ook bij Bouwspeeltuin Bouwgein in Nieuwegein kunnen basisschoolkinderen hutten bouwen. Peuters en kleuters kunnen daarbij kijken, en spelen in de speeltuin of met de watertoestellen. Ook Utrecht heeft een bouwspeeltuin: Bouwspeeltuin Voorn.

6. Maak een thuisbioscoop

Doe de gordijnen dicht, pak er een dekentje bij, laat de popcorn poppen en duik samen met je kind op de bank met een Disney-klassieker of een andere kinderfilm. Iets oudere kinderen vinden dit extra leuk in de avond, als ze ook nog eens laat mogen opblijven.

Ga je liever naar de bioscoop? Bioscoopketen Pathé houdt elke maand een speciale kleuterbios. Er worden films gedraaid die maximaal een uur duren en het licht in de zaal blijft aan. Als aandenken aan zijn eerste bioscoopbezoek krijgt je kind een echt filmdiploma mee.

Lees ook: de leukste films voor kinderen op Netflix

7. Plukken wat je plukken kan

Oké, deze tip is nogal seizoensgebonden, maar kun je er nu niet van profiteren, dan is ie alvast goed voor in de agenda: bloemen of fruit plukken. Vanaf mei kun je in verschillende pluktuinen verspreid door het land zelf een bos bloemen plukken. Bij Pluktuin Dordrecht (geopend vanaf juli) pluk – of eigenlijk: knip – je al een bos bloemen voor 5 euro. Wel je eigen schaar meenemen. Neem je je kind mee, dan mag die zelf een mini-bosje gratis plukken.

En bij de Sfeerstal in Nieuwveen, in het Groene Hart, vind je naast een bloemenpluktuin ook een theepluktuin met terras, om je zelfgeplukte thee meteen te proeven.

Nét te laat voor de bloemenpluktuinen? Dat betekent dat je precies op tijd bent om ergens fruit te gaan plukken. Op verschillende plekken in het land kun je namelijk vanaf september fruit plukken. De Olmenhorst in Lisserbroek organiseert elk jaar in september en oktober de Zelfpluk: je kunt dan in het weekend de boomgaarden in om appels en peren te plukken. Op het terrein vind je ook een leuke speeltuin met terras, waar je uiteraard vers appelsap kunt bestellen. Boerderij de Buytenhof ligt vlak bij Rotterdam, maar helemaal in het groen. In de lente kun je hier een bloesemwandeling maken en in het najaar appels plukken.

Bij Het Aardbeienterras in Rijsbergen moet je juist iets eerder in het jaar zijn: vanaf april. Dan kun je er aardbeien plukken, iets drinken op het terras en kunnen kinderen spelen op Woody’s avonturenpad.

Lees hier: ’11 x de leukste waterspelletjes voor buiten’.

8. Bestemming: één station verder

Tip voor jonge treinfanaten: ga in de vakantie samen een stukje met de trein. Bestemming: één of twee stations verder en dan gewoon weer met de eerste stoptrein terug. Simpel uitje, zeer blij kind. En qua prijs ook prima te doen, want kinderen tot 4 jaar reizen gratis.

9. Dagje groen doen

Speeltoestellen zijn leuk, maar veel kinderen vinden in de natuur spelen met takken, water en zand nóg leuker. Daarom hebben ze in Rotterdam Natuurspeeltuin De Speeldernis gemaakt. Hier kunnen kinderen dammetjes maken in ondiep water, vlotten bouwen en leren ze vuur maken én alles over bijen. O ja, en vies worden, natuurlijk.

Is Rotterdam iets te ver weg? Er zijn ook natuurspeeltuinen in LeiderdorpAmersfoort, Amsterdam en Zwolle.

10. Stoepkunst

Hoelang is het geleden dat je een stoepkrijtkunstwerk hebt gemaakt? Pak die krijten erbij en maak samen met je kind een enorme tekening voor de deur of op het speelplein in de buurt.

Lees ook: Nog meer leuke buitenactiviteiten voor kinderen

11. Op naar de boer

Voor wie de kinderboerderij om de hoek inmiddels wel kan dromen: ga eens op bezoek bij een andere (kinder)boerderij. Bij Boerderij Het Geertje in Zoeterwoude kunnen kinderen de geiten een flesje geven en ponyrijden. Er is ook een ambachtelijke winkel waar je producten van de boerderij en uit de regio kunt kopen en je kunt er kano’s huren.

Ook bij Geitenboerderij De Mèkkerstee in Ouddorp staan de geitjes te dringen om de aandacht van kleine bezoekers. Er is ook een speeltuin bij de boerderij.

Bij de Drentse Koe in het Drentse Ruinerwold kunnen kinderen rondkijken bij de koeien en daarna spelen in de binnen- en buitenspeeltuin met speelmanege, bouwzolder, een klim- en glijtoren en discodansmat. Aansluitend kun je hier een verser dan vers roomijsje eten.

12. Er was eens…

Is het minder goed weer of zijn jullie in een luie bui? Perfecte timing om een voorleesochtend in de bibliotheek te bezoeken. Veel bibliotheken hebben zulke ochtenden speciaal voor de allerkleinsten. Dus plof neer en luister samen naar een goed boek of droom ondertussen zelf even weg.

13. Navigeren maar!

In de zomer is het heerlijk lang licht. Hoe gezellig is het om na het avondeten nog even een rondje te fietsen? Door je kind ‘links/rechts/rechtdoor’ te laten zeggen, verzint hij de route. Dat zorgt voor verrassende tochtjes. Natuurlijk tussendoor nog ergens een ijsje eten en je bent weer een mooie herinnering rijker.

Bron: oudersvannu.nl; Afbeelding: Image by senivpetro on Freepik