11 keer de leukste waterspelletjes voor buiten De mussen vallen bijna van het dak…;) Maar de hele dag binnenzitten is natuurlijk niet de bedoeling. Op de site van Oudersvannu.nl valt het volgende te lezen: Buitenspelen met lekker weer is hartstikke leuk voor kinderen. Vooral als je het kunt combineren met spelen met water. Deze tien […]

11 keer de leukste waterspelletjes voor buiten

De mussen vallen bijna van het dak…;) Maar de hele dag binnenzitten is natuurlijk niet de bedoeling. Op de site van Oudersvannu.nl valt het volgende te lezen:

Buitenspelen met lekker weer is hartstikke leuk voor kinderen. Vooral als je het kunt combineren met spelen met water. Deze tien waterspelletjes zijn zeker weten een dikke hit bij je gastkind. Tuinslang of emmer erbij, en spelen maar!

 1. Waterspel met tuinslang/waterpistool

  Dit heb je nodig: een tuinslang (of waterpistool/waterspuiter), bekers

  Dit is een simpel, maar erg leuk spel met de tuinslang. Zet een aantal bekers neer op een tafel en je kind mag van een afstand spuiten met water. Het doel is om zoveel mogelijk bekertjes van de tafel af te spuiten. Degene die de meeste bekers wegspuit, wint! Heb je geen tuinslang? Geen probleem! Je kunt dit spelletje ook heel goed doen met een waterballon of waterspuiter.

 2. Het waterballonnen-vang-spel

  Dit heb je nodig: waterballonnen

  Trek jullie zwemkleding maar alvast aan, want je kind (en jij vast ook) gaat zeker weten nat worden. Laat de kinderen in een kring staan en geef één van hen een met water gevulde ballon. Degene met de ballon gooit ‘m door naar een ander kind, en ga zo maar door. Degene die de ballon niet vangt, is af (en waarschijnlijk kletsnat). De winnaar is degene die uiteindelijk overblijft. Te makkelijk? Verzin dan leuke variaties. Zo kunnen de kinderen de ballonnen bijvoorbeeld vangen met één hand, een handdoek of emmer.

 3. Waterestafette met lepels

  Dit heb je nodig: twee grote soeplepels, pionnen en vier emmers

  Zet met pionnen twee parcoursen naast elkaar uit en zet aan het begin en eind een (kleine) emmer. De emmers aan het begin vul je met water, de emmers aan het eind laat je leeg. Vorm twee groepen en laat de kinderen water uit de emmer pakken met de soeplepel waarna ze al slalommend langs de pionnen rennen. Aan het eind gooien ze de lepel leeg in de emmer en geven ze hem door aan de volgende. De groep die de emmer het snelst vol heeft (of markeer de emmer tot een bepaald punt als het te lang duurt) wint.

 4. Zes gooien

  Dit heb je nodig: een bak en een dobbelsteen

  De kinderen gaan in een kring zitten en in het midden zet je een bak met water. Daarna mogen de kinderen om de beurt met een dobbelsteen gooien. Gooit een kind 6? Dan mag het de andere kinderen natspetteren met water.

 5. Waterestafette met lekkende emmers

  Dit heb je nodig: vier grote emmers, twee kleine emmers met gaten

  Een variant op de waterestafette met lepels is deze estafette met lekkende emmers. Hiervoor moet je dus eerst gaten maken in twee kleine emmers. De kinderen vullen de kleine emmer met water uit de grote emmer en moeten zo snel mogelijk rennen om water in de grote emmers aan het eind te gooien.

 6. Flessenvoetbal

  Dit heb je nodig: een paar lege plastic flessen en een bal

  Geef elk kind een fles gevuld met water. Alle kinderen gaan in een kring staan en zetten hun fles voor zich neer. Vervolgens mag elk kind een poging doen om de fles van een ander om te schieten. Als je eigen fles wordt geraakt, zet je hem snel overeind, zodat er zo min mogelijk water uit loopt. Wie aan het eind de volste fles heeft wint.

 7. Sponzentikkertje

  Dit heb je nodig: een emmer met water en een spons

  Tikkertje, maar dan net even anders: doop de spons in de emmer met water en gooien maar! Word je geraakt, dan doop je de spons weer in de emmer om een ander goed mee nat te gooien.

 8. Water-doorgeef-spel

  Dit heb je nodig: bekertjes

  Zet alle kinderen achter elkaar in een rij en geef ze een bekert. Alleen bij het voorste kind is het bekertje gevuld met water. Nu moeten ze één voor één achterwaarts hun beker proberen leeg te gieten in die van degene achter ze. Stiekem kijken mag niet! Is het gelukt, dan sluit je achteraan in de rij. Giet je ernaast, dan ben je af.

 9. Ballonnenparcours

  Dit heb je nodig: waterballonnen en pionnen

  Zet met pionnen een parcours uit en vul ballonnen met water. Laat twee kinderen een waterballon tussen hun buiken klemmen en het parcours doorlopen zonder dat de ballon stuk gaat. Ontploft de ballon toch? Dan beginnen ze opnieuw. Als het eerste duo het eind heeft gehaald, mag het volgende beginnen. Het team dat de minste ballonnen stukmaakt wint.

 10. Waterballonnen meppen

  Dit heb je nodig: koord of waslijn, waterballonnen, stok

  Dit leuke spel vergt wat voorbereiding: span een koord of waslijn in de tuin en knoop de waterballonnen eraan. Nu mogen de kinderen één voor één proberen om ze er met een stok af te meppen. Zorg – voor de veiligheid – dat de andere kinderen op afstand blijven. Je kunt ze blinddoeken, maar zonder blinddoek is het makkelijker (en een stuk veiliger).

 11. Bekertje vangen

  Dit heb je nodig: twee plankjes en bekers gevuld met water

  Leg twee plankjes zo op elkaar dat ze een wipwap vormen. Verdeel de kinderen in teams en laat elk team om de beurt een bekertje vullen en omhoog stampen. De anderen uit het team moeten de beker opvangen. Het team dat de meeste bekertjes heeft opgevangen wint.

Dit waren 11 keer de leukste waterspelletjes voor buiten. Wij zijn benieuwd of jullie zelf nog leuke ideeën hebben voor deze zomer? Laat een berichtje achter in de comment.

Lees hier: ‘De ontstane rel over het speeltoestel’.

Bron: Oudersvannu.nl; afbeelding: Image by master1305 on Freepik